Συμβουλές ασφάλειας κατά τον εκχιονισμό

Ο εκχιονισμός αποτελεί μια σημαντική διαδικασία για την απομάκρυνση του χιονιού από τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και άλλες επιφάνειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευκολία της κυκλοφορίας. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη, αν δεν ληφθούν τα ανάλογα μέτρα προστασίας προληπτικής ασφάλειας. Παρακάτω σας έχουμε οκτώ συμβουλές ασφαλείας κατά τον εκχιονισμό:

1. Ελέγξτε το όχημά σας

Σημαντικό είναι να επιθεωρείτε το όχημά σας πριν από τον εκχιονισμό, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι ικανό να ανταπεξέλθει. Παρακάτω έχουμε μία λίστα ελέγχων που πρέπει να πραγματοποιήσετε στο όχημα σας προτού τον εκχιονισμό:

• Ελέγξτε ότι η πίεση των ελαστικών σας είναι επαρκής για να εξασφαλίσετε την κατάλληλη πρόσφυση.

• Ελέγξτε τους προβολείς του οχήματος και των εκχιονιστικών λεπίδων, καθώς και τα πίσω φώτα και τυχόν άλλα φώτα ώστε να εξασφαλίσετε ότι λειτουργούν σωστά.

• Ελέγξτε για τυχόν σημάδια ζημιάς στις λεπίδες εκχιονισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ραγισμένες συγκολλήσεις ή διαρροές υδραυλικών συστημάτων.

• Ελέγξτε όλες τις συνδέσεις μεταξύ του οχήματος και της εκχιονιστικής λεπίδας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς.

• Ελέγξτε ότι το κύριο τμήμα της εκχιονιστικής λεπίδας το οποίο συναντά το έδαφος δεν έχει φθαρεί στο σημείο όπου συναντά το έδαφος.

• Επιβεβαιώστε ότι το βάρος του οχήματος είναι ισορροπημένο. Προσθέστε βάρος στο πίσω μέρος του οχήματος, εάν είναι απαραίτητο.

2. Μεταφορά της εκχιονιστικής λεπίδας

Όταν μεταφέρετε την εκχιονιστική σας λεπίδα μεταξύ εργασιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τοποθετήσετε τη λεπίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι οι ευθείες λεπίδες γωνιάζονται προς τα δεξιά και κρατάτε τις λεπίδες V σε ανασυρόμενη θέση. Πραγματοποιήστε αυτές τις ρυθμίσεις πριν από την οδήγηση, μειώνοντας την πιθανότητα να προσκρούσει σε κράσπεδο ή σε συσσωρευμένο χιόνι. Χωρίς να εμποδίζετε τους προβολείς ή την ορατότητα, κρατήστε τη λεπίδα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το έδαφος. Μεταφέρετε πάντα το όχημά σας με ταχύτητα περίπου 72 χλμ/ώρα και κάτω. Ένας καλός τρόπος για την αποφυγή τυχαίας λειτουργίας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είναι να απενεργοποιείτε τα χειριστήρια της εκχιονιστικής λεπίδας.

3. Κατά τη διάρκεια του εκχιονισμού

Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας ανεξαρτήτως των συνθηκών. Τα εμπόδια που μπορεί να κρύβονται κάτω από το χιόνι μπορούν να προκαλέσουν απρόσμενη διακοπή της κίνησης του οχήματός σας. Η ασφάλεια είναι πάντα προτεραιότητα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πρέπει να συσσωρεύσετε το χιόνι πριν ξεκινήσετε τον αποχιονισμό. Ποτέ μη συσσωρεύετε χιόνι κοντά σε πυροσβεστικούς κρουνούς, γραμματοκιβώτια, κάδους απορριμμάτων κ.λπ.. Όταν αρχίζετε ένα πέρασμα, προχωρήστε προσεκτικά με το όχημά σας πριν ακουμπήσετε την εκχιονιστική λεπίδα στο σημείο εκχιονισμού. Ποτέ μην βασίζεστε στους καθρέφτες σας όταν κινείστε με την όπισθεν. Γυρίστε και κοιτάξτε προς τα πού πηγαίνετε. Τα 22 χλμ/ώρα δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνονται κατά τον εκχιονισμό.

4. Προσέξτε για κρυμμένα αντικείμενα

Πριν από την εποχή του εκχιονισμού, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε επιθεωρήσεις του χώρου πριν από την έναρξη της περιόδου. Να προσέχετε το περιβάλλον σας και να επισημαίνετε τα εμπόδια που θα είναι δύσκολο να δείτε πριν από μια κακοκαιρία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ζημιές σε εσάς, το όχημά σας, τον εξοπλισμό εκχιονισμού και την περιοχή εκχιονισμού.

5. Γνωρίστε τις επιφάνειές σας

Να έχετε υπόψη σας τις επιφάνειες που κάνετε αποχιονισμό και να γνωρίζετε πότε πρέπει να σηκώσετε ή να χαμηλώσετε την εκχιονιστική λεπίδα. Κατά τον εκχιονισμό επιφάνειας με χώμα ή χαλίκι, χαμηλώστε τα πέλματα της εκχιονιστικής λεπίδας, με αυτόν τον τρόπο ανεβάζετε τη λεπίδα σας, ώστε να μην ξύνει την επιφάνεια. Κατά τον εκχιονισμό επιφάνειας με άσφαλτο ή τσιμέντο, σηκώστε τα πέλματα της εκχιονιστικής λεπίδας, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι θα πραγματοποιήσετε αποχιονισμό όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια.

6. Αποφύγετε την υπερθέρμανση

Όταν εκχιονίζεται μία περιοχή και μεταφέρετε την λεπίδα σας, να ελέγχετε πάντα τον μετρητή θερμοκρασίας του οχήματός σας. Η υπερθέρμανση μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Εάν το όχημά σας υπερθερμανθεί, σταματήστε τη λειτουργία του και διορθώστε το πρόβλημα. Το ύψος της λεπίδας σας μπορεί μερικές φορές να εμποδίζει τη ροή του αέρα προς το ψυγείο. Εάν η υπερθέρμανση εμφανιστεί κατά τη μεταφορά, σταματήστε και ρυθμίστε τη θέση της λεπίδας σας και συνεχίστε να παρακολουθείτε το μετρητή θερμοκρασίας.

7. Προειδοποιητικές λυχνίες φάρου

Για να προστατέψετε εσάς και τους γύρω σας από συγκρούσεις στην κυκλοφορία, χρησιμοποιείτε πάντα προειδοποιητικό φως. Τα φωτεινά φλας που αναβοσβήνουν και τα περιστρεφόμενα προειδοποιητικά φώτα φάρου προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα στην αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας. Επιτρέποντας στα οχήματα να έχουν χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές λωρίδας ή να επιβραδύνουν όταν πλησιάζουν.

8. Ιδιαίτερη προσοχή στα υδραυλικά συστήματα

Όταν τελειώσετε μια εργασία και έχετε σταθμεύσει το όχημά σας, κατεβάστε τη λεπίδα στο έδαφος και απενεργοποιήστε το χειριστήριο της λεπίδας για λόγους ασφαλείας. Κάντε ένα διάλειμμα για να ανακουφίσετε τα υδραυλικά συστήματα από την καταπόνηση.

Συνολικά, η ασφάλεια κατά τον εκχιονισμό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών. Η επίτευξη ασφαλούς και αποτελεσματικής απομάκρυνσης του χιονιού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, κατάλληλο εξοπλισμό και τήρηση των ασφαλείας κατά την εκτέλεση των εργασιών. Με την τήρηση αυτών των μέτρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον κατά τον εκχιονισμό και να προστατεύσουμε την ευημερία των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από αυτήν τη διαδικασία.