arocs-mbic-post

Ποιο είναι το πραγματικά σωστό εκχιονιστικό;

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα όχημα που να αντικατοπτρίζει πλήρως τον όρο «εκχιονιστικό» τουλάχιστον όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα ήταν κάπως έτσι: με δύο άξονες, μεταξόνιο 3900 mm, κίνηση 4×4, μικτό βάρος 22 τόνων. Πετρελαιοκινητήρα inline 6 7,7 λίτρων απόδοσης άνω των 300 ίππων και 1400 Nm. Αυτόματη μετάδοση. Καμπίνα μεσαίου μεγέθους για πρόσθετο χώρο για εργαλεία και ζεστά χειμερινά ρούχα, με πορτοκαλί φάρους που αναβοσβήνουν στην οροφή και υπερυψωμένους προβολείς μπροστά. Υδραυλικό σύστημα διπλού κυκλώματος συνδεδεμένο με το PTO του κινητήρα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει και πλάκα στήριξης που φέρει λεπίδα εκχιονισμού πλάτους 3,4 μέτρων. Στο πίσω μέρος διαθέτει ανατρεπόμενη καρότσα με αλατοδιανομέα χωρητικότητας 5m3. Όλες οι λειτουργίες του εξοπλισμού ρυθμίζονται μέσω μονάδων ελέγχου που βρίσκονται μέσα στην καμπίνα. Το όχημα εκχιονισμού είναι χρώματος RAL 2011 πορτοκαλί στο εξωτερικό του, για μέγιστη ορατότητα σε κακές καιρικές συνθήκες.

text

Τα υδραυλικά.

Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αυτής της κατασκευής, ξεκινώντας από το υδραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την κίνηση και τον έλεγχο των εργαλείων. Δύο υδραυλικές αντλίες συνδέονται παράλληλα με το PTO του κινητήρα. Η μία παρέχει ροή λαδιού 40 λίτρα/λεπτό για το κύκλωμα διασποράς και η άλλη με ρυθμό 20 λίτρα/λεπτό χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λεπίδας εκχιονισμού. Στη δεξιά πλευρά του φορτηγού, μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, είναι τοποθετημένα υδραυλικά μπλοκ και μια δεξαμενή λαδιού 80 λίτρων.

text

Πλάκα στήριξης και λεπίδα εκχιονισμού.

Η μπροστινή πλάκα στήριξης είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το πρότυπο EN 15432 F1.

Επιλέχθηκε το μοντέλο λεπίδας MOSOR PK. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή επιλογή μεταξύ των πελατών μας λόγω της ευελιξίας της. Αποδίδει πολύ καλά στον καθαρισμό μέτριων ποσοτήτων χιονιού κινούμενο σε υψηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα κατά τον καθαρισμό σε επαρχιακούς δρόμους. Είναι επίσης εξαιρετικό για δρόμους εντός κατοικημένων περιοχών λόγω των συνδέσεων πολυουρεθάνης μεταξύ των τμημάτων των φτερών και της δοκού της λεπίδας. Αυτό διευκολύνει την προσαρμογή της λεπίδας σε τυχόν ανώμαλα σημεία στον δρόμο και το ασφαλές πέρασμά της πάνω από εμπόδια.

text

Ανατρεπόμενη καρότσα και διανομέας.

Το πίσω μέρος του οχήματος καταλαμβάνεται από έναν αλατοδιανομέα SOLID τοποθετημένο σε ανατρεπόμενη καρότσα.

Ο ίδιος ο διανομέας έχει χωρητικότητα 5 κυβικών μέτρων. Ένας κοχλίας μεταφοράς χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του υλικού διανομής στον περιστρεφόμενο δίσκο διασκορπσιμού. Ο κοχλίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για εξαιρετικά ακριβή δοσολογία ξηρού αλατιού, άμμου ή γενικά παραγόντων διανομής που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.

Αυτός ο διανομέας διαθέτει και σύστημα προδιαβροχής, το οποίο χρησιμοποιείται για την αύξηση της απόδοσης της διανομής. Οι πλαϊνές δεξαμενές χωρούν έως και 2400 λίτρα άλμης.

text

Σύστημα ελέγχου.

Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του παζλ που πρέπει να δούμε, και αυτό είναι το σύστημα ελέγχου. Στην καμπίνα του φορτηγού έχουν εγκατασταθεί δύο μονάδες ελέγχου. Η μία είναι η μονάδα ελέγχου EDH 20 για το υδραυλικό σύστημα. Οι λειτουργίες της περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του υδραυλικού κυκλώματος του διανομέα, τη κίνηση της λεπίδας εκχιονισμού πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά χρησιμοποιώντας τον μοχλό και την ενεργοποίηση της θέσης πλεύσης της λεπίδας

Η δεύτερη μονάδα ελέγχου είναι η EPOS 10 και αφορά τον αλατοδιανομέα. Είναι ένα από τα πιο πρόσφατα συστήματα ελέγχου μας που επανασχεδιάστηκε πλήρως το 2020. Οι βελτιώσεις αφορούν το ταχύτερο υλικό κατασκευής και μεγαλύτερη οθόνη LCD με υψηλότερη ανάλυση. Η εύκολη μεταφορά δεδομένων επιτυγχάνεται μέσω μιας θύρας USB καθώς, μέσω ασύρματης σύνδεσης αλλά και Bluetooth. Οι βασικές και προηγμένες λειτουργίες είναι άμεσα διαθέσιμες μέσω ειδικών κουμπιών και διακοπτών. Οι πρόσθετες επιλογές περιλαμβάνουν την εύκολη βαθμονόμηση του διανομέα, την προβολή και τη λήψη αναφορών για τη διανομή, καθώς και την αποστολή δεδομένων στο σύστημα διαχείρισης δρόμων ARMS.

text

Παρά τις φαινομενικά αναρίθμητες επιλογές, πάντα μπορεί να βρεθεί μια βέλτιστη λύση.

Για οποιονδήποτε επιλέξει να διαμορφώσει ένα εκχιονιστικό, το πλήθος των διαθέσιμων επιλογών μπορεί γρήγορα να μπερδέψει την κατάσταση. Όχι μόνο μπορούμε να προτείνουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη, αλλά και να σας συμβουλεύσουμε για τη βέλτιστη διαμόρφωση του οχήματος που επιθυμείτε να παραγγείλετε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.