ΜΗΧΑΝΙΚΑ Η ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΣΑΡΩΘΡΑ;

Ποιο είναι το ιδανικό για τις ανάγκες καθαριότητας μίας πόλης;

Οι δημόσιοι φορείς, όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά τα προβλήματα καθαριότητας των αστικών και των βιομηχανικών περιοχών. Τις ανάγκες αυτές μπορούν να καλύψουν σχεδόν ολοκληρωτικά τα αυτοκινούμενα σάρωθρα, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως μηχανικά και αναρροφητικά, και διαθέτουν συγκεκριμένες δυνατότητες και εφαρμογές. Όμως ποιο είναι το κατάλληλο μηχάνημα για κάθε περίπτωση;

Μηχανικά Σάρωθρα

Σάρωθρο M60 Δήμος Θεσσαλονίκης

Τα μηχανικά σάρωθρα είναι εξοπλισμένα με περιστρεφόμενες βούρτσες, οι οποίες απομακρύνουν βαριές ακαθαρσίες, όπως πέτρες, άμμο και σκόνη, από δρόμους και σκληρές επιφάνειες. Λόγω της ισχύος τους, είναι ιδανικά για τη συντήρηση βιομηχανικών ζωνών, κατασκευαστικών έργων και άλλων περιοχών με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και φορτίων. Μπορούν να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες γρήγορα, καθιστώντας τα απαραίτητα για την καθημερινή διαχείριση δημοτικών έργων.

Αναρροφητικά Σάρωθρα

Τα αναρροφητικά σάρωθρα λειτουργούν σαν ηλεκτρικές σκούπες, απορροφώντας ελαφριά σκουπίδια, όπως φύλλα, πλαστικά ή μικρά αντικείμενα. Είναι πιο αθόρυβα και φιλικά προς το περιβάλλον, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, όπως πάρκα, πεζόδρομοι και δημόσιοι χώροι με ήπια κυκλοφορία. Επιπλέον, λόγω του αναρροφητικού τους συστήματος, προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση της σκόνης και των μικροσωματιδίων.

Ποιο είναι κατάλληλο σε κάθε περίπτωση;

Και οι δύο τύποι σαρώθρων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των δημόσιων χώρων, με την επιλογή να εξαρτάται από τις ανάγκες και συνθήκες της περιοχής που καλείται να εξυπηρετήσει. Η επιλογή μεταξύ μηχανικών και αναρροφητικών σαρώθρων εξαρτάται από το είδος της περιοχής και το επίπεδο των απαιτήσεων καθαριότητας. Οι πόλεις ή οι βιομηχανικές περιοχές που διαχειρίζονται προβλήματα ρύπανσης, έντονη κίνηση ή εκτελούνται συνεχώς κατασκευαστικά έργα, επωφελούνται περισσότερο από τα μηχανικά σάρωθρα. Από την άλλη, για πιο ευαίσθητες περιοχές όπως πάρκα και πεζόδρομους, τα αναρροφητικά σάρωθρα είναι πιο κατάλληλα, προσφέροντας καθαριότητα με λιγότερο θόρυβο και αποδοτικότερη αναρρόφηση μικρών απορριμμάτων.